Recent Posts

Archive

Tags

Koken met drop


Tja drop! Ik ben natuurlijk van de generatie die het popconcert Kralingen (1970) in Rotterdam heeft meegemaakt en dat houdt in dat toen ik een klein jongetje was gewoon zoethout kauwde die je om de hoek voor een cent kon kopen. Mijn moeder gaf het ook als zoet houdertje. De smaak blijft in je geheugen zitten!

Wat is drop?

Drop wordt gemaakt door het wortelsap van de zoethoutplant

Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie, dezelfde familie als die van de erwt en de pinda) in te dampen.

Van origine werd er een druppel (drop) van zoethoutwortelextract (Glycyrrhiza ) toegevoegd aan de producten die van dit extract werden gemaakt, dus hoeststillende geneesmiddelen en later ook snoep.

De zuivere vorm daarvan heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes. De stof glycyrrhizine is 50 keer zoeter dan suiker en zit dus zoethout die je koopt en op kauwt.

Wat wij Nederlanders meestal niet weten is dat het maken van drop, als snoep uit de zoethoutwortel , ontdekt is in 1731 door de Italiaan Giorgio Amarelli. Deze apotheker, uit het Zuid-Italiaanse stadje Rossano maakte uit het sap van de wortel als eerste commercieel drop.

In Engeland waren het de monniken van Pontefract die al sinds de 15de eeuw hun zoethoutwortel vertroetelden in de kloostertuinen voor medische doeleinden. Rond 1760 was het de Pontefractse apotheker George Dunhill die dropsnoepjes ging maken. Het werd bekend als Pontefract Cakes. Pontefract is nu het drop gebied van Engeland.

Waar komt de naam ”drop” vandaan?

Niemand in de wereld noemt drop dus drop behalve in de Nederlandse taalgebieden. De rest noemt het liquorice naar de zoethoutwortel Glycyrrhiza glabra. In het oude Grieks is dat zoetwortel van γλυκύς (glukus) zoet en ρίζα (rhiza) wortel, γλυκόριζα (glykorrhiza) dus.

As je dat een aantal keer vlug uitspreekt met je mond vol drop dan wordt dat liquorice in het echte Engels. De Amerikanen houden niet van moeilijke woorden met een q erin dus dat werd licorice.

Zoals hierboven al beschreven komt het Nederlandse woord drop van de druppel die uit een zoethoutwortel wordt geperst. En daar maken we dan weer dropjes en drop sausen van.

Drop sausen

Deze blog geeft je een aantal recepten van sausen gemaakt van drop. Experimenteer er een beetje mee totdat je een mooie smaak hebt verkregen. De sausen gaan het beste samen met vlees zoals kip, wild (eend) en lamsvlees. De smaak van drop past ook goed bij andere uitgesproken smaken zoals rabarber en framboos, maar denk ook aan gember en munt. Een beetje in je smoothie doet wonderen!

Verder kun je ook nadenken over “anijs” smaken zoals venkel, steranijs, pernod, sambuca, anijszaad olie enz. Gewoon experimenteren en kijken waar de drop je brengt.

Dropsaus I

Ingrediënten

100 gr zoute drop (Venco) in stukjes gehakt

200 ml water

1 el appelstroop

4 el olijfolie

130 ml sushi-azijn

Breng het water met de drop aan de kook en laat circa 20 minuten zachtjes smelten. Roer af en toe om de drop goed op te lossen. Kook in tot de gewenste dikte. Meng de appelstroop, sushi-azijn en olijfolie door de dropsaus en bewaar tot gebruik buiten de koeling.

Dropsaus II

Ingrediënten

50 gr zoute drop

100 ml water

1/2 el appelstroop 1 tl olijfolie 1/4 tl steranijs 1/4 tl kaneel 1 tl balsamicoazijn

Breng in een steelpan 100 ml water met de drop aan de kook en laat ongeveer 20 min. smelten. Roer af en toe goed door om de drop op te lossen en laat inkoken. Meng de appelstroop, kaneel, steranijs, balsamicoazijn en 1 tl olijfolie door de saus, deze saus kun je bewaren tot gebruik maar niet in de koelkast.

Dropsaus III

Ingrediënten

100 gr Italiano Milanese drop gum (of andere drop natuurlijk)

20 gr bruine basterdsuiker

40 ml water

50 gr mascarpone

Verwarm alle ingrediënten voor de dropsaus, behalve de mascarpone, en draai het helemaal glad. Laat afkoelen tot 50 graden en spatel er dan de mascarpone doorheen. Laat dit vervolgens opstijven in de koelkast.

Droplikeur

Ingrediënten

250 gr zachte drop

500 ml water

300 gr kristalsuiker

500 ml wodka

Bereiding

Snij de dropjes zo klein mogelijk. Doe de drop in een handige pan met het water en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de suiker toe. Laat alles zachtjes pruttelen totdat de drop volledig is opgelost. Eventueel zo nu en dan omroeren, ik denk dat 45 minuten of eerder genoeg moet zijn. Wordt het te dik, voeg een beetje water toe. Zet nu de staafmixer in de pan en maak er een mooie gladde vloeistof van. Nu in de ijskast om af te koelen en meng er langzaam de wodka doorheen.

Goed mengen en eventueel zeven. Alles in een brandschone dropfles en de droplikeur is klaar. Probeer ook eens met Sambuca!

….

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com