Recent Posts

Archive

Tags

Hagelslag, geschiedenis en oorsprong

De geschiedenis van hagelslag is een mooi verhaal over chocolade hagelslag en anijs hagel.

Venco, onze dropfabriek Voornveld en Co, had in 1919 een directeur, B.E. Dieperink genaamd.

Uit een krantenartikeltje (De Volksvriend) geschreven op 2 februari 1939 zegt onze held Dieperink tegen de journalist dat hij ongeveer twintig jaar geleden, toen hij de witte naar anijs smakende korrels in de machine zag liggen tijdens een voortbrengingsproces, ineens moest denken aan de heftige hagelslag die hij diezelfde dag nog uit de hemel zag vallen. Hij registreerde hagelslag als merk voor witte naar anijs smakende korrels en leverde het product via kruideniers en banketbakkers aan het publiek. Hagelslag was toen alleen nog maar het woord voor “neerslag in de vorm van hagel”, maar tegenwoordig moet je dat erbij zeggen.

Maar ………………………. laten er nu ook al advertenties in “Het nieuws v/d dag” (15/07/1908) en de Telegraaf (16/07/1908) hebben gestaan, 11 jaar eerder dus! Het woord hagelslag wordt geïntroduceerd als, geen slecht nieuws over storm en schade van hagelbuien, maar als een nieuwe delicatesse voor boterham en beschuit. Het bedrijf achter deze advertentie is G. van Voorveld en Co.

De naam hagelslag was toen al wettig gedeponeerd.

Venz, onze chocoladefabriek Vries en zonen, had volgens hun eigen informatie in 1936 het idee om hagelslag van chocolade grootschalig te gaan produceren. Wie op het idee van de chocolade hagel kwam is volgens Venz onbekend maar de chocoladehagel was geboren (hagelslag mocht toen dus niet).

Maar ………………………. laat er nu ook een nog oudere advertentie in het Algemeen Handelsblad hebben gestaan en wel die van 24 april 1913, 13 jaar eerder dus. DE JONG'S Hagelslag-Chocolade -- Een nieuwe Chocolade voor de Boterham. En nieuw was het! De naam “hagelslag” in combinatie met “chocolade” werd in maart 1913 gedeponeerd door Erve H. de Jong uit Wormerveer en volgens hen dus de enige en echte familie die de chocolade hagelslag heeft verzonnen en geproduceerd.

En waar ik geen chocola van kan maken is die rare behoefte van grote bedrijven om hun verhaal ten koste van alles naar zich toe te moeten schrijven. Maar goed Venz heeft het product wel heel groot weten te maken in Nederland, Indonesië, Suriname en de Antillen. En België dan? Daar heet het muizenstrontjes, de naam is nog niet gepatenteerd overigens.

Wat is hagelslag eigenlijk?

Wij als Nederlanders moeten natuurlijk wel begrijpen dat het uitgevonden is door Nederlanders in Nederland, dus het is een HOLLANDSE delicatesse voor op de boterham en beschuit. Zo, dat moest even duidelijk gezegd worden omdat we wel eens de neiging hebben om onze culinaire prestaties te bagatelliseren! Dus het is broodbeleg in de vorm van korrels, in principe kan elk brood, maar chocolade hagel hoort natuurlijk op wit brood met (veel) roomboter want anders vallen de korrels eraf. Uiteraard gaan veel mensen die opgegroeid zijn met chocolade hagel helemaal uit hun bol met hun favoriete combinaties. De meest bekende zijn natuurlijk die met pindakaas, jam, banaan, leverworst en gewoon ijs. Maar dan heet het ineens “sprinkle” en is het ongelooflijk duur en wordt ook veel gebruikt om taart mee te versieren.

De smaak van hagelslag

Alleen hagelslag die ten minste 32% cacao bevat, mag chocolade hagelslag genoemd worden! En die hebben we natuurlijk in puur, melk, en pure en witte door elkaar enz.

De oplettende lezer heeft natuurlijk begrepen dat hagelslag eigenlijk de witte naar anijs smakende soort is, maar hagelslag is nu eigenlijk de term voor chocolade hagelslag en dus hebben we nu anijshagel en ook vruchtenhagel (broodje fruit) met al die leuke kleuren.

Hoe gezond is hagelslag?

Tja we moeten het er tegenwoordig toch even over hebben want suiker is natuurlijk niet goed voor opgroeiende kinderen. Ik ben nog opgegroeid met twee witte boterhammen hartig en dan mag je één zoet. Ik denk dat je nu geen wit brood, geen suiker EN geen boter meer mag eten. Dus nu is het natuurlijk zo verboden dat ik een opmars voorspel van dit gerecht. 65 kcal (15 gr) per boterham. Tegenwoordig eten we denk ik rond de 60 boterhammen per jaar per persoon. En het zal wel vegetarisch zijn. Een leuk Hollands gerecht met hagelslag is arretjescake.

STROOI JE MOOI!

…….

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com