Recent Posts

Archive

Tags

Thaise curry: groene curry


Groene curry

Zoals de trouwe lezer wel weet maak ik veel culinaire tripjes naar Azië om inspiratie op te doen voor mijn blog. Thailand heeft natuurlijk een van de mooiste wereldkeukens en deze serie gaat over de Thaise curries, en wel het bereiden van een specifieke curry paste. Deze is de groene curry paste met een voorbeeld van een groene curry.

De groene curry is de meest toegankelijke van de curries in Thailand. Thaise vrienden maken daar altijd grapjes over, de curry die alleen door buitenlanders (farangs) wordt gegeten.

De meeste mensen denken dat het maken van een Thaise curry moeilijk is, niets is minder waar maar je moet wel een beetje in jezelf geloven. De opbouw van een curry is altijd simpel en bestaat uit 4 stappen.

  1. Fruit verschillende soorten ui (rode ui, witte ui, sjalot en knoflook) in een plantaardige olie, alles mag behalve olijfolie want we koken geen Italiaans.

  2. Gooi een aantal eetlepels curry paste erbij, uit een potje of maak het zelf.

  3. En dan de eiwitten, tofu, kip, garnalen, rundvlees enzovoort.

  4. Lekkere groenten en verse kruiden erbij.

In elke curry is het goochelen met de vier Thaise basissmaken. Hitte (Chili), zoet (fruit, kokosmelk en palmsuiker), umami (vissaus en garnalenpasta) en zuur (limoen en tamarinde). Deze moeten in balans zijn, of , eigenlijk veel beter, naar jou smaak zijn. Ik laat het altijd een beetje doorslaan naar zuur met de verse limoen, Thaise mensen slaan vaak door naar heet en toeristen naar wat zoeter.

Zo en nu de Thaise curry maken. We beginnen met de groene curry paste.

Recept groene curry paste

Ingrediënten

1 limoengras

2 groene chili pepers

1 sjalotje

4 teentjes knoflook

1 stuk galanga van 2 cm, fijngesneden

50 gr koriander fijngesneden

50 gr verse basilicum (liefst Thaise) fijngesneden

1/2 tl komijn poeder

1/2 tl witte peper

1/2 tl koriander poeder

3 el vissaus

1 tl garnalen paste

2 el limoen sap of citroen

1 tl bruine suiker of palm suiker

4 el kokosmelk, net genoeg om de ingrediënten bij elkaar te krijgen

Plaats alles in de blender en maak er een paste van, oeps in de vijzel natuurlijk! Maar goed, laten we eerlijk zijn niemand kijkt toch. Kijkt er toch iemand dan eerst de droge ingrediënten en later de natte.

Nu proeven, let op zout en zuur. Te zout doe er meer limoen in, niet zout genoeg doe er wat zout bij. Niet heet genoeg doe er chili bij, moderne koks doen dat met chili poeder of vlokken.

Tijd voor de curry

Fruit 1 rode ui en twee teentjes knoflook in een beetje kokosolie.

Voeg twee eetlepels groene curry paste toe en fruit het mengsel.

Voeg nu kokosmelk toe naar smaak, kokos crème kan ook als je de curry wat dikker wil hebben.

Dit is de basis. Met toevoeging van het medium (kip, rund, varken, garnaal, tofu) en daarna groente maak je de curry af. Serveer in een kom met gestoomde rijst of zoals op de foto gebakken aardappel, zoals het geserveerd werd in Koh Chang (zuiden van Thailand).

Het is het altijd leuk om voor de gasten er wat kleine schaaltjes met smaakmakers bij te zetten.

Lekkere frisse partjes limoen bijvoorbeeld, of fijngesneden koriander en wat dacht je van een schaaltje gehakte pinda’s of groene paprika.

……

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com