Recent Posts

Archive

Tags

Cassave, yuca, maniok, tapioca


Yuca is Cassave. Laten we meteen even zeggen dat cassave of yuca geen yucca is (de kamerplant), helaas wordt yucca erg veel gebruikt (ook op een menu) in plaats van het correcte woord yuca!

Wat is cassave?

Cassave is de eetbare wortelknol van de Manihot esculenta plant een heester van de wolfsmelkfamilie (mooie naam!) en komt oorspronkelijk uit Brazilië en andere landen in Zuid-Amerika waar de plant al vanaf 3000 jaar geleden verbouwd werd. Verbouwd dus!

Wij, de Europeanen en met name de Portugezen, hebben de plant dan weer naar Afrika en Azië gebracht en nu is het één van de belangrijke voedselbronnen (veel zetmeel) van de wereld.

Wat is tapioca?

Als je cassave droogt en tot poeder maalt krijg je tapiocabloem (maniok bloem) en wordt als bindmiddel gebruikt in de keuken en in geneesmiddelen. Het wordt veel gebruikt in kroepoek. Een beroemd glutenvrij ingrediënt! Ook te koop in de vorm van kleine witte parels. Tapioca betekent ook “het brood der armen”. Je ziet vaak desserts met Tapioca parels, erg bekend (vooral in Azië) is de zogenaamde “bubble tea”. Het is een drankje van thee en melk met daarin siroop (vruchten) en de tapioca parels. Geserveerd met een breed rietje, In China heel populair geworden omdat de balletjes “boba” genoemd worden hetgeen borsten betekent, dus dat zie ik in Nederland nog niet zo gauw gebeuren.

Waar komt de naam vandaan?

En ook Columbus hield natuurlijk een dagboek bij om de verveling en de eenzaamheid te verdrijven. En gelukkig schreef hij ook over eten. In 1492 noemde hij cassavebrood “cazabi” een woord uit de taal Taino toendertijd veel gesproken in het Caribische gebied en in de 16de eeuw uitgestorven. Cazabi is nu het Spaans voor cassave.

Maniok (broodwortel) komt dan weer uit een andere Indianen taal, Tupí want daar noemden ze het manioch.

Is cassave gezond?

Deze wortels van de Yucaplant zijn zeer giftig, zo giftig zelfs dat vroeger de Indianen van Zuid-Amerika er zelfs hun pijlpunten ermee insmeerden.

Maar het bevat veel zetmeel (koolhydraten) en geen gluten. Omdat er steeds meer mensen zijn die “gluten” niet meer gezellig vinden is de vraag erg gestegen vooral voor het maken van (cassave)brood en als rijstvervanger.

……

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com