Recent Posts

Archive

Tags

Jackfruit of Nangka: voer voor veganisten.

Is jackfruit een vleesvervanger en daarom goed voor vegetariërs en veganisten?

Sri Lanka. Vorig jaar in 2018 (ja het jaar van de bomaanslagen) heb ik twee maanden een tuk tuk gehuurd en door het land gereden. Mijn eerste bezoek aan dit prachtige land was in 1982, en zoals overal in de wereld is er veel veranderd, maar één ding bleef hetzelfde, de jackfruit is nog steeds de nationale vrucht van dit tropisch paradijs en wordt veel gebruikt in mooie gerechten waaronder de curry. Tegenwoordig heet het ineens een vleesvervanger en recentelijk is het dan ook “ontdekt” binnen de vegetarische en veganistische keuken en is het populair aan het worden.

Wat is jackfruit?

Het is de grootste vrucht dat aan een boom hangt ter wereld en kan zomaar 50 kg of meer wegen. In 1982 hebben ze mij wijsgemaakt dat het in Sri Lanka verboden is om de jackfruit boom om te hakken omdat de totale bevolking kan leven van enkel en alleen deze vrucht! Deze boomsoort is familie van de vijgenboom en de broodvrucht (breadfruit) en heet officieel Artocarpus heterophyllus. Oorspronkelijk komt deze vrucht uit India en archeologen hebben kunnen aantonen dat de jackfruit al 6000 geleden in India werd gekweekt! Nu is de vrucht bekend door heel Azië.

Waarom heet deze vrucht jackfruit?

De Portugezen, toen ze eindelijk ook boten hadden, kwamen in 1498 aan in Kerala (India) waar de mensen Malayalam spreken en “chakka” zeiden als ze naar de jackfruit wezen. De Portugezen maakten daar “jaca” van en onze Nederlander Hendrik Adriaan van Reede tot Drakestein (1636 - 1691) schreef het op als “cakka” in het Latijn in zijn beroemde boek Hortus Malabaricus, let wel Deel III! Gelukkig was daar natuuronderzoeker Garcia de Orta en gebruikte de Engelse term jackfruit in zijn boek Colóquios dos simples e drogas da India uit 1563 anders had het misschien kakfruit gaan heten.

In het Nederlands wordt deze vrucht ook wel Nangka genoemd, ontstaan door de Nederlandse aanwezigheid in Maleisië en Indonesië.

Hoe smaakt jackfruit?

Moeilijke vraag. Eigenlijk smaakt de in Azië overal te krijgen onrijpe jackfruit heel neutraal. De vlezige structuur neemt heel makkelijk smaken op en wordt daarom veel gebruikt in curries en andere sterk smakende hartige gerechten. De rijpe jackfruit heeft een wat melige zoete smaak en leent zich dus goed voor toetjes, ijs, pudding en drankjes.

Waar koop je jackfruit in Nederland?

Omdat het een hype is geworden onder vegetariërs en veganisten kun je het sinds januari 2019 gewoon in blik in de beroemde blauwe supermarkt krijgen (Fairtrade Original). Maar ook in toko’s en de Aziatische supermarkten natuurlijk.

Je koopt dan jonge onrijpe jackfruit en dat heet dan Nangka Muda, er is een variant waarbij de rijpe jackfruit eerst met suikerwater wordt gekookt en dan in een blik gedaan. Voor de toetjes met de bite van vlees ha ha.

Is jackfruit gezond?

Ja, deze vrucht is gezond want het heeft naast vezels veel vitamine B6, en vitamine C. Maar het bestaat kort door de bocht enkel en alleen uit water (75%) en zetmeel (25%). Door de vele soorten caroteen levert deze vrucht provitamine A. Maar ook verschillende polyfenolen met antioxidantwerking.

Als vleesvervanger in de zin van dezelfde voedingswaarde is deze vrucht, ondanks de hype, minder gezond. Er zit veel minder ijzer, eiwit en vitamine B12 in. Qua structuur is het wel geschikt om vlees te vervangen. In Amerika is de “pulled jackfruit” op een broodje een trend aan het worden.

………..

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com