Recent Posts

Archive

Tags

Slavink, blinde vink, rundervink


Slavink, blinde vink, rundervink

In de goede oude tijd, denk middeleeuwen, was het eten van kleine zangvogeltjes en met name vinken heel gewoon bij de rijken. Ook zwanen, ganzen, duiven, spreeuwen en eenden stonden op het menu.

Maar als je niet rijk was kun je altijd nog wat kalfsgehakt in en plakje rundvlees rollen, en omdat het qua grootte leuk op een gebraden vinkje leek, werd het in de volksmond de blinde vink genoemd. De blinde vink heet in Vlaanderen ook wel loze vink of vogeltje zonder kop.

De slagerijen hadden in de vijftiger jaren altijd een zeer drukke tijd tijdens de Paasdagen. Slager Boerwinkel uit Hilversum zat op de dag na Pasen in 1952 te kijken naar al zijn varkensvlees resten ontstaan door het uitsnijden van de varkensschnitzels en al het overgebleven ontbijtspek. Het vlees hakte hij grof in stukjes. Met een ei, scheut koffiemelk, beschuit, kruiden en zout maakte hij er gehakt van in de vorm van een blinde vink. Daarna gingen de plakjes spek erom heen. Deze vondst heeft hij dezelfde avond geserveerd met sla bij zijn familie. Groot succes! Samen met zijn vriend Ton Spoelder, dé slager van Laren werkte hij aan de verfijning van het product en omdat ze deze variant van de blinde vink zo lekker vonden om bij sla te eten is het door Spoelder, de slavink genoemd.

En nu dus even alle vinken kort en duidelijk op een rijtje:

De blinde vink

Een rolletje gekruid kalfsgehakt, gerold in een dun plakje kalfsvlees.

De slavink

Een rolletje gekruid half-om-halfgehakt f varkensgehakt met een plakje ontbijtspek eromheen.

De slavlinder

Een lekkere variant op de slavink. De slavink wordt plat gedrukt en daardoor wordt de bereiding wat sneller. De zijkanten worden in de paneermeel en de gedroogde peterselie gedrukt. De slavinder is geboren.

De rundervink

Een rolletje gekruid rundergehakt gerold in een dun plakje rundvlees.

Maar stel dat je per ongeluk geboren bent in Papendrecht, daar hebben ze sinds 1912 de bekende slagerij van Tinus Vink senior op het Oosteind. Zijn twee zonen Tinus junior en Gerrit gaan bij vader werken en Tinus neemt de zaak van zijn vader over. En onze Gerrit begon zijn eigen zaak in de Bosch. Hij was het die als eerste de slavink introduceerde in Papendrecht! Tja je voelt hem al, volgens de Papendrechters heeft Gerrit Vink ECHT de slavink bedacht.

…….

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com