Recent Posts

Archive

Tags

İmam bayıldı, de flauwgevallen aubergine


İmam bayıldı

Dit Turkse aubergine gerecht, İmam bayıldı (de imam die flauwviel) heeft een geschiedenis die “1001 nacht” waardig is.

Het speelt zich af in het Ottomaanse rijk en de hoofdpersoon is een Imam die heel veel hield van lekker eten. Bovendien, zegt de legende, viel hij op de mooie jonge dochter van een zeer rijke olijfolie handelaar. Na het onderhandelen over de bruidsschat werd overeengekomen dat de vader 12 manshoge kruiken met de allerduurste olijfolie zou overhandigen. Na het huwelijksfeest ontpopte zijn nieuwe vrouw zich als een perfecte kokkin van Turkse gerechten. Één daarvan, gevulde aubergine volgezogen met de perfecte olijfolie, werd al gauw zijn favoriet, en hij raakte er aan verslingerd (bayılmak). Op zijn verzoek kwam het gerecht dan ook elke avond op tafel. Tot op een zekere dag (boze tongenen beweren de twaalfde dag) de afwezigheid van het gerecht de Imam erg boos maakte en hij vroeg aan zijn jonge bruid waarom het gerecht niet was bereid. De echtgenote legde uit dat het komt doordat er geen olijfolie uit de bruidsschat meer aanwezig was en dat hij nieuwe olijfdure olie moest kopen. De Imam viel flauw en dus heet het gerecht nu “İmam bayıldı”!

Een andere variant is dat de jonge vrouw een expert was in het bereiden van Zeytinyağlı’s gerechten. Dat zijn gerechten op basis van veel olijfolie. Op een dag frituurde ze een overdaad aan aubergine in haar beste olijfolie totdat ze openscheurden. Ze vulde ze met verse groenten die heerlijk gekruid waren. De Iman proefde het gerecht en viel ter plaatse flauw!

Ook een leuke versie is dat tijdens de Ramadan (een periode van een maand waarin moslims overdag vasten), onze nu wel beroemde Imam boven op zijn minaret over Constantinopel keek (nu Istanbul).

Een slaaf, want die hadden we toen natuurlijk ook al, in een Grieks huishouden was bezig het gerecht van aubergines te maken. De geur verspreidde zich en kwam in de neus van de Imam terecht, hij viel flauw!

Een andere variant is dat onze Imam zich lopend door het Turkse platteland verplaatste en aan het einde van een lange dag moe en hongerig aanklopte bij een boerderij. De vrouw deed open en vroeg of de Imam wilde mee eten. Nou dat wilde hij wel. Binnen werd hij bedwelmd door de geuren van de in olijfolie gesmoorde aubergine. Hij viel meteen flauw!

En nu naar de keuken!

Er zijn oneindig veel varianten in omloop en bij dit gerecht is het verstandig om van het oorspronkelijke recept af te wijken omdat een aubergine heel veel kan opnemen en zich dus volledig volzuigt met olijfolie.

Dit recept is een variant die ik lekker vind en ik heb hem ook eenvoudig gemaakt en gezond met behoud van smaak natuurlijk.

Voor 4 personen:

Ingrediënten

2 grote aubergines

Olijfolie om in te bakken

1 el Ras el Hanout

1 witte ui, gesnipperd

½ bos platte bladpeterselie, fijngesneden

Blik tomaten blokjes, uitgelekt

1 teentje knoflook

250 gr paddenstoelen, in kleine stukjes gesneden

2 tl komijnpoeder

1 tl gedroogde oregano

1 tl paprikapuree (zie opmerking)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de aubergine in de lengte doormidden. Maak een aantal kerven in het vruchtvlees. Smeer het snijvlak in met olijfolie, strooi er wat zout over, laat even intrekken en wrijf er dan de Ras el Hanout over. Hiermee bepaal je de hitte van het gerecht. Leg de 4 helften met het snijvlak naar beneden in een ovenschaal, bedek met aluminiumfolie en zet het ongeveer 60 minuten in de oven.

Dus we hebben nu nog een uurtje voor de rest!

Doe wat olijfolie in een koekenpan, fruit voor 5 minuten de fijngesneden paddenstoelen samen met de ui. Voeg de uitgelekte tomaat, de paprikapuree, de peterselie, alle kruiden en de knoflook toe. Laat 10 minuten sudderen.

Haal de aubergines uit de oven, lepel het vruchtvlees uit de groente en snij en kleine blokjes en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zout. Voeg het aan het paddenstoelen mengsel toe en vul er de vier aubergine helften mee en zet nog 2 minuten in de oven. Je kunt het ook lauw warm eten.

Varianten

Voor een niet vegetarisch gerecht vervang de paddenstoelen door 250 gr rundergehakt. De rest blijft hetzelfde.

Hou je zoals ik van kaas? Dan is deze versie wellicht iets voor jou. Zie foto.

Voordat je het weer even in de oven zet bestrooi je de gevulde aubergine met een pittige kaas (oude kaas van eigen bodem is goed) en zit het nog even 6 minuten in de oven.

Opmerking

Paprikapuree heet biber salça in Turkije. Makkelijk te krijgen bij de Turk om de hoek. Anders neem je gewoon een klein blikje tomatenpuree die je even met de ui mee fruit om het zure eraf te halen. Snufje suiker toevoegen mag.

En ja hoor, ook Aubergine is van de nachtschadefamilie (Solanaceae), net als de tomaat, de tabaksplant en de aardappel. Hij heet officieel de Solanum melongena, (synoniem: Solanum esculentum) en is meestal paars van kleur. Oorspronkelijk komt hij uit Birma (nu Myanmar) en is al duizenden jaren bekend in Azië (India en China). In de middeleeuwen is deze plant oor de Arabieren uiteindelijk naar het Spaanse Andalusië gebracht van waaruit hij ergens in de 15de eeuw door Europa is verspreid.

De “schade” van deze plant is de aanwezige stof solanine. Deze veroorzaakt darmklachten en soms allergische reacties indien de groente rauw wordt gegeten. Nooit doen dus!

Een populaire verklaring waarom de Aubergine zo populair is geworden in de Turkse keuken wordt toegeschreven aan de nicotine die in deze groente aanwezig is. Onwaarschijnlijk want er zit maar 0,01 mg in per 100 gram. Dat is niet veel, maar is wel veel meer dan in alle andere eetbare planten op deze wereld. Om je een idee te geven, 1 sigaret is qua nicotine ongeveer gelijk aan het eten van 10 kg Aubergine.

Waar komt de naam aubergine vandaan?

In onze wereld heette deze groente in het Catalaans “albergina” en de Fransen hebben daar aubergine van gemaakt. In de 18de eeuw namen de Engelsen het woord over. In Amerika werden de kleine witte ronde varianten gebruikt, en die lijken dan weer veel op eieren, dus vandaar het woord “eggplant” waarvan de eerste vermelding uit 767 komt.

Beroemde Europese aubergine gerechten

Uit de Turkse keuken natuurlijk de hoofdrolspeler van dit artikel İmam bayıldı, de Griekse keuken heeft de moussaka, en baba ganoush is uit de Libanese keuken. De Fransen hebben hun ratatouille (heb je die animatie film al gezien?) en uiteindelijk de tapas escalivada een gerecht uit de bakermat van de aubergine in Europe, de Catalaanse keuken.

……..

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com