Recent Posts

Archive

Tags

NUOC MAM CHAM (VIETNAMESE SAUS)

nước chấm is een hele bekende Vietnamese saus dat speelt met zoet (suiker), zuur (limoen of azijn), zout (vissaus nuoc mam) en pittig (Spaanse peper). Mắm betekent saus en onder de tag “vietnam” zul je er een aantal vinden. Dit basis recept is dus een indicatie en je moet naar smaak de verhoudingen een beetje aanpassen om hem voor jezelf lekker te maken. Het worteltje hoort er niet bij maar in Hanoi kreeg ik dat een keer op straat en ik hou van het knappertje in deze saus. Het gaat bij deze saus dus om de balans tussen de smaken. Daarom maak ik Nuoc Cham in twee etappes ipv alles bij elkaar te gooien. Eigenlijk introduceer ik een proefmoment voordat de vissaus erin gaat en een proefmoment voordat de knoflook en de chili erin gaan. Je kunt het met alles eten en dus ook als smaakmaker gebruiken in gerechten. Heerlijk bij geroosterd vlees, vis en garnalen.

Ingrediënten

100 ml water, verwarmd

30 gr fijne suiker

30 ml (2el) rijstazijn

30 ml (2el) verse limoensap

60 ml (4el) vissaus (Vietnam nuoc mam, Thai nam pla)

2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt

2 kleine pepertjes, eventueel ontlijst en fijngehakt

1 klein worteltje, fijn geraspt en uitgeknepen (optioneel)

Bereiding

Voeg bij het lauwe water de suiker, de limoensap en de rijstazijn toe. Roeren tot de suiker is opgelost. Dit mengsel moet dus al heerlijk zijn en in balans. Proef het en voeg toe wat je mist! Nu langzaam de vissaus erbij en blijf proeven totdat je hem lekken vindt. Te zuur? Probeer wat meer suiker. Te zout (dus teveel vissaus), doe wat meer zuur enz. Net zolang tot het goed is en schrijf op wat je hebt gedaan voor de volgende keer.

Nu de knoflook, de pepers en eventueel de wortel erbij. Proef weer en pas aan indien nodig.

Laat alles minimaal een uur marineren buiten de koelkast voor gebruik. Blijft een week goed.

Aanpassingen

Alleen limoensap maakt de saus wat heftiger.

Kokoswater in plaats van water geeft het een groter Aziatisch tintje

Vervang de chili met chili vlokken en week die in het warme water

Vervang de chili met knoflook-chili saus of sambal oelek

Er is ook vegetarische vissaus

Snij een klein beetje van het limoenvlees in stukjes en voeg toe aan de saus

..

Netherlands, Haarlem

©2016 by RemCoos Culiflowers. Proudly created with Wix.com