Bloemkool Steak met Rijst

April 12, 2019

                                                  

Mijn moeder serveerde bloemkool altijd gekookt met een kaassausje eroverheen met wat nootmuskaat.

Maar dat kan natuurlijk anders! Nu we ook weten dat het innemen van teveel snelle koolhydraten niet meteen gezond is, zoeken we naar vervangers voor aardappelen (zoete aardappel), pasta (courgetti), en rijst (geraspte bloemkool). Dat laatste is echt een uitvinding vind ik, gemakkelijk te maken EN erg lekker. Je kunt het ook gewoon bereiden alsof het rijst is zoals nasi goreng of gebakken rijst.

 

Bij vegetariërs begint de bloemkool ook steeds meer als vleesvervanger gebruikt te worden, onder de naam bloemkool steak. Dit recept is erg mooi en simpel.

 

Bloemkool Steak

 

Ingrediënten voor drie steaks

1 grote bloemkool

Zout en peper

Olijfolie

1 tl vers geraspte gember

1 tl komijn poeder

0,5 tl kurkuma poeder

Koriander fijngesneden

 

Hoe maak je een bloemkool schoon?

Knip met een schaar alle bladeren van de bloemkool. Laat de steel eraan zitten. Leg de bloemkool op een snijplank met de steel naar boven en snij 3 plakken van ongeveer 1,5 cm. Bewaar de rest van de bloemkool (roosjes) voor iets anders (bijvoorbeeld de rijst).

 

Zet de oven op 200 graden.

Verhit de olijfolie op middenhoog vuur en leg ere en bloemkool steak in. Bestrooi met zout en peper. Schroei de steak goodbruin aan beide kanten, ongeveer 3 min. per kant. Leg de steak in een ovenschaal of bakplaat. Doe dat voor elke steak.

 

Bestrijk nu de plakken met een mengsel van 1 el olijfolie, de kurkuma, komijn en de gember. Rooster ze in de oven gedurende 15 minuten totdat de bloemkool gaar is en nog steeds stevig. Serveer eventueel met koriander.

 

  

Bloemkool rijst

Dit gerecht is heel simpel en komt dus in aanmerking voor de “appeltje eitje” serie.

 

Ingrediënten voor bloemkool rijst

1 grote bloemkool

Zout

1 el olijfolie of boter

Keuken machine of rasper

 

Knip met een schaar alle bladeren van de bloemkool. Snij de bloemkool in kleine stukken en gooi in een keukenmachine, pulseer totdat de korrels ongeveer de grootte hebben als de korrels van rijst. Je kunt de bloemkool ook raspen met de hand met een niet al te fijne rasp.

Je kunt het nu rauw gebruiken door de salade of in bijvoorbeeld soep. Ook kun je het invriezen voor later gebruik.

 

Voor het koken van rijst neem een pan en doe er wat boter of olijfolie in. Roer de bloemkool rijst erdoor en voeg een snuf zout toe. Deksel erop en laat het 5-8 minuten sudderen op laag vuur.

 

 

Bloemkool gebakken rijst

Dit recept vind ik altijd erg smakelijk. Ik hou het vegetarisch maar je kan er ook 250 gr uitgebakken spekjes aan toevoegen.

 

Ingrediënten bloemkool gebakken rijst

1 grote bloemkool verwerkt tot bloemkool rijst (zie hierboven)

2 eieren

1 tl versgeraspte gember

3 uitgeknepen teentjes knoflook

2 fijngesneden wortels

4 fijngesneden lente-uitjes

150 gr noten (cashew, walnoot, amandel)

3 el ketjap of soja saus

 

Neem een pan en doe er 1 el olijfolie in. Voeg de gember en de knoflook toe en fruit voor ongeveer 20 sec. Daarna de wortel in de pan voor twee minuten. En nu de bloemkool rijst. Deksel op de pan en laat sudderen voor 5-8 minuten. Nu de deksel eraf en roer er de eieren doorheen met de lente-uitjes en de noten. Voeg als laatste de sojasaus toe. Meteen serveren.

 

Ingrediënt uitgelicht: Bloemkool

Stel dat we een bloemkool zoals wij die bij de groenteboer kennen, niet oogsten maar gewoon op het land zouden laten staan. Dan zouden de steeltjes van de bloemkoolroosjes gewoon doorgroeien en op de stelen zouden mooie gele kelkachtige bloemen ontstaan. Vandaar ook de naam bloemkool. We eten in feite dus de bloemknoppen.

Bloemkool is een groente. Het behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam is Brassica oleracea convar.

 

 

 

 

 

 

 

….

Please reload

Recent Posts

June 2, 2020

Please reload

Archive

Please reload

Tags