Tapas en Pinchos

May 27, 2018

Tapas en Pintxos eet je in de kleine straatjes van San Sebastián. In de zomer van 2016 heb ik de stoute wandelschoenen aangetrokken en samen met Coosje de

Caminho del Norte gelopen. De vele pelgrimstochten zijn beroemd in Spanje en ze eindigen allemaal in Santiago de Compostella waar de kathedraal staat waar St Jacob is begraven (ja van de St Jacobsschelp). De wat onbekendere Caminho langs de noordkust van Spanje is een wandeltocht van ongeveer 1000 km en wij hebben dat in 6 weken gelopen.

 

De start was in San Sebastián, de culinaire hoofdstad van Baskenland (Baskische naam van de stad is Donostia, en omdat het plan was om er ook een culinaire ontdekkingstocht van te maken is deze stad de perfecte start. Het oude centrum, met zijn mooie smalle straatjes zit propvol met Tapa bars waar hele vitrines vol staan met tapas en, wanneer er een stokje doorheen zit, met pintxos.

Hoe is de tapa ontstaan?

Tja, uiteraard zijn er weer vele verhalen, maar ik vind het altijd leuk om er een persoon aan te verbinden. In dit geval is dat Koning Alfonso X, El Sabio oftewel de wijze genoemd (november 1221 – april 1284). In het zuiden van Spanje (heel belangrijk voor de discussie) in het dorpje Ventorillo del Chato nam Alfonso een wijs besluit door op een winderige dag op een terrasje uit te rusten. Hij bestelde een glas sherry en kreeg dat met een dekseltje (tapa) van ham om te voorkomen dat er zand in waaide. De koning bestelde een tweede glas en vroeg er weer een tapa bij. Een culinaire revolutie was geboren.

Nogmaals er zijn vele varianten maar deze zie je veel op de Spaanse websites!

 

Wat is een tapa?

De moderne tapa cultuur is eigenlijk ontstaan door een aantal ingrediënten die ervoor zorgen dat een voedseltrend over de hele wereld zeer populair kan worden. Het is gezellig om het met meerdere mensen te eten, het zijn kleine hapjes die je met de hand kunt eten, het is heel mooi om te zien vanwege de verse ingrediënten en kleurrijke opmaak, en niet in de laatste plaats je kun van alles tapas maken dus is er altijd lekker eten voor elke smaak!

Wat is een Pintxo?

Dat is de Baskische naam voor een Pincho en dat betekent “prikker”. In San Sebastián zie je bijna alleen Pintxo’s en door de prikker is het makkelijk eten plus je kunt, samen met de eigenaar, bijhouden hoeveel je eet want dat is in de kleine pintxo bars een soepele samenwerking gebaseerd op wederzijds vertrouwen!

 

De Gilda

De oudste Pintxo in San Sebastián heeft een naam, Gilda!

De kok Blas Vallés opende in 1942 zijn bar Casa Vallés en serveerde groene olijven, groene pepers (ingemaakt) en ansjovis als aperitief bij de wijn. Joaquín Aranburu hoorde bij het meubilair en begon de drie ingrediënten op een prikkertje te doen om het als combinatie te eten. Hij noemde zijn vondst naar Rita Hayworth in de film Gilda (1946), “verde, salado y picante” wat als onderliggende betekenis zoiets als “ondeugend, sexy en pittig” betekent. Het sloeg aan en het werd definitief op de kaart gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

….

Please reload

Recent Posts

June 2, 2020

Please reload

Archive

Please reload

Tags